Saturday 25 January 2014

Batoniki granola

Czy wy też lubicie zbożowe batoniki? Ja je wręcz uwielbiam! Ale nie dość, że są dość drogie, to nigdy nie mają wystarczającej ilości składników, które lubię- musi być duuuużo żurawiny i migdały ;p
Dodatkowo lubię wiedzieć, co jem :) Dlatego też bardzo spodobał mi się ten przepis, zwłaszcza, że nie musiałam dodawać masła, ani cukru, a wszystko i tak smakowało przepysznie.



Składniki:

1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki suszonych moreli- posiekanych
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki sezamu

Oczywiście składniki można dowolnie zamieniać i zmieniać proporcje- można użyć orzechy, siemię lniane, suszoną porzeczkę, wiórki kokosowe itd.


Do miski wrzucamy żurawiny i morele, 


dodajemy płatki owsiane


i pozostałe ziarna. Wszystko mieszamy.


W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, miód i cukier wanilinowy.



Ciepłą masę dodajemy do suchych składników i mieszamy do całkowitego połączenia.


Wszystko wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (najlepiej, żeby nasze batoniki miały grubość około 1 cm). Pieczemy w temperaturze 175 stopni 15-20 minut- aż się zarumieni.



Batoniki okazały się tak dobre, że następnego dnia musiałam przygotować nową porcję.


2 comments:

  1. Uwielbiam batoniki zbożowe,a twoje wyglądają zjawiskowo smacznie :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam granola bars <3 Szczegolnie gdy wczesniej przygotuje warstwę dolną z czekolady <3 mmmmmmm


    Suuper przepis :)

    ReplyDelete